Natuursteen erfgoed bij RCE

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Op 2 mei aanstaande staat tijdens het Natuursteenplatformals vanouds het natuursteen erfgoed centraal. Bezoekers van het hoofdkantoor van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort krijgen tijdens deze negentiende editie een gevarieerd lezingenprogramma voorgeschoteld.

Corry Kussendrager, docent ROC Midden-Nederland verwelkomt de deelnemers en vertelt over de Steenhouwersvakwedstrijd, die begin februari op de Tech Campus in Nieuwegein plaatsvond. Na jaren van stilte op het gebied van de wedstrijd voor jonge steenhouwers, blies zij de traditie weer nieuw leven in.

Coördinator educatie Fleur Knops en directeur Marieke Wiegel van de Grote Kerk in Breda vertellen over een huis van verhalen. Daarmee bedoelen ze het tastbaar natuurstenen erfgoed in de Bredase kerk. Ze willen in de Grote Kerk een lapidarium inrichten.

Zelfstandig restauratoren Nicolas Verhulst en Geert van den Brul houden samen met geoloog en onderzoeker Jeroen van Rhijn een lezing over het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Zij hebben de degradatiepatronen van het Carrarmarmer van het westelijk timpaan onderzocht en vertellen hierover.

‘Het raadsel van St. Merard’ luidt de titel van de lezing van meesterverteller Timo Nijland. De geoloog en wetenschappelijk onderzoeker van TNO in Delft focust in zijn verhandeling op de Merarder zandsteen, die zo nu en dan aan historische bouwwerken wordt aangetroffen.

De lezingenmiddag wordt afgesloten met de lezing over een aanstaande restauratie van een intrigerend grafmonument. Het betreft de graftombe van Rudolf Huinga. Dit grafmonument uit 1574 bestaat uit een houten onderkant met daarop een wit geverfd zandstenen beeld van de overledene in wapenuitrusting. In zijn hand een doodskop en een leeuw aan zijn voeten. Restauratoren Anne Rupert en Marc de Groot vertellen samen met Jur Bekooy, bouwkundige van Groninger Kerken, over dit monument dat in de Mariakerk in Uithuizermeeden staat.

De deelname aan het Natuursteenplatform is gratis, registratie kan via de volgende link: https://formulier.cultureelerfgoed.nl/archis/natuursteenplatform