StoneTech en Atelier Huybreghs slaan handen ineen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Tijdens het LNB Natuursteen Café op 12 december afgelopen jaar werd wereldkundig gemaakt dat per 1 januari 2025 StoneTech Steenhouwersbenodigdheden uit Zeist en Atelier Huybreghs uit Landgraaf zijn gefuseerd en verder gaan onder de naam StoneTech- Huybreghs. De standplaats is Zeist, hetgeen betekent dat de vestiging van Huybreghs in Landgraaf op termijn wordt gesloten.

Het viel toch even stil tijdens het LNB Natuursteen Café op 12 december jongstleden. Reden daarvoor was de verrassende aankondiging dat StoneTech Steenhouwersbenodigdheden uit Zeist en Atelier Huybreghs uit Landgraaf voortaan gezamenlijk gaan optrekken in de wereld van machines, gereedschappen, lijmen en onderhoudsmiddelen. De bedrijven zijn sinds 1 januari 2025 gefuseerd onder de naam StoneTech-Huybreghs. “En dat terwijl we er achter de schermen toch al zo’n half jaar mee bezig zijn”, lacht Patrick Beugels van Atelier Huybreghs. “Uiteraard hebben we het wel besproken met onze leveranciers in de markt. Die hadden het niet verwacht, maar reageerden zeker positief.”

Kort voor de LNB-bijeenkomst in Soest, treffen we het hele directieteam op het kantoor van StoneTech in Zeist, of beter dat van het aanstaande StoneTech-Huybreghs. Naast Robbert van Straten en Patrick Beugels zijn ook de beide zoons, Floris (van Straten) en Max (Beugels) aangeschoven. Gezamenlijk vormen zij de directie van het nieuwe fusiebedrijf. “De fusie tussen StoneTech en Atelier Huybreghs is een strategische stap om gezamenlijk een toekomst te bouwen waarin expertise, kwaliteit en innovatie centraal staan”, stelde Robbert van Straten van StoneTech al eerder. “Door de krachten te bundelen, kunnen beide bedrijven voortaan een breder scala aan producten en diensten aanbieden, efficiënter inspelen op de groeiende vraag naar duurzame en hoogwaardige oplossingen, en beter profiteren van elkaars netwerken.”

LNB

De fusie kwam ongeveer anderhalf jaar geleden voor het eerst ter sprake, naar aanleiding van de oprichting van de LNB. “Aangezien we beiden in het gezamenlijke bestuur van de LNB actief waren, hadden we vaker overleg en leerden we elkaar beter en anders kennen”, vertelt Patrick Beugels. “We bleken eenzelfde visie op de toekomst te hebben. Deze gedeelde visie onderstreepte de overeenkomsten in waarden en doelen. We willen allebei groeien en het liefst de klant nooit ‘nee’ verkopen.” Voor beide partijen werd daarmee bevestigd dat de fusie een goed doordachte en strategische stap was, aldus Beugels. “Die we zoals gezegd het afgelopen half jaar zorgvuldig hebben voorbereid om zodoende een solide fundering voor de gezamenlijke toekomst te creëren.”

Mogelijkheden

“De fusie betekent een schaalvergroting en een sterk verbeterde concurrentiepositie”, vervolgt Robbert van Straten. “Door de samenwerking kunnen we sterker in de markt staan, onze gezamenlijke kennis en ervaring benutten, en vernieuwende concepten realiseren die bijdragen aan een duurzamere sector. Dit maakt ons beter bestand tegen concurrentie en meer gericht op groei.”  Voor de klant betekent dit concreet dat hij een veel groter productenprogramma heeft om een keuze uit te maken, stelt Beugels. “We bieden de klant niet alleen meer mogelijkheden maar zijn nog beter in staat om hem maatwerk te leveren en te ontzorgen. En ook voor onze leveranciers biedt het meer afzetmogelijkheden, terwijl ze voortaan maar één aanspreekpartner hebben.”

Centralisatie

De vestiging van Atelier Huybreghs in Landgraaf wordt vanaf 1 april gesloten. De bedrijfsactiviteiten worden in zijn geheel overgebracht naar de locatie in Zeist, centraal gelegen in Nederland. Patrick Beugels: “Deze overgangsperiode is gepland om de voorraden zorgvuldig te verplaatsen naar de locatie in Zeist. Deze centralisatie maakt het mogelijk om efficiënter te werken, kosten te besparen, en een sterke basis te leggen voor een succesvolle fusie.” Dit sluit volgens beide heren aan bij het streven om alle activiteiten onder één dak te verenigen, wat de integratie en samenwerking verder zal versterken. Beugels: “We hebben ook bewust gekozen om het een geheel te laten worden met hetzelfde dna en niet bijvoorbeeld met een divisie ‘Zeist’ en ‘Landgraaf’ te gaan werken.”

Daarom komt het hele team uit Landgraaf ook mee naar Zeist, waarmee de krachten en expertise van negen man worden gebundeld. “Van tien om precies te zijn, want binnenkort komt er een nieuwe magazijnmedewerker bij”, lacht Robbert van Straten. De locatie in Zeist beschikt vooralsnog over voldoende capaciteit. “En mocht het noodzakelijk zijn dan nemen we er nog een Kardex magazijnsysteem bij of breiden we uit naar de ruimte hiernaast.”

Het nieuwe fusiebedrijf zal een mix worden van de beste manier van werken van beide fusiepartners. Waar bijvoorbeeld Huybreghs tot op heden de distributie voor 60 procent voor eigen rekening nam, zal dat in de nieuwe samenstelling worden afgebouwd en alleen nog extern worden verzorgd. In dit geval door DHL, waar StoneTech en Atelier Huybreghs heel goede ervaringen mee hebben. Landelijk zal er weliswaar een klantverdeling worden gemaakt, waarbij het brede productengamma van StoneTech-Huybreghs door het hele team wordt aangeboden. Maar tegelijkertijd zal er worden ingezet op meer specifieke kennis en specialisatie van de medewerkers”, vertelt Robbert van Straten. “In de eerste plaats natuurlijk vanuit efficiency, maar ook om beter in staat te zijn om de klant te adviseren en heel specialistische vragen of problemen van de klant te beantwoorden of op te lossen.”

Kennis opdoen en delen in de markt is sowieso een insteek van het fusiebedrijf. “Wat dat betreft willen we anticyclisch denken en proactief voor de troepen uitlopen met eventuele innovaties”, vult hij aan. “De opgedane kennis kan dan bijvoorbeeld in de vorm van scholing of workshops in een soort ‘experiencecenter’ worden gedeeld met de klanten. Waarmee we uiteraard zelf, maar ook de klant, beter kunnen aansluiten bij de behoeftes in de markt.”

Omdat alles toch draait om betrouwbaarheid, is bewust gekozen voor de combinatie van beide namen, als nieuwe naam voor het fusiebedrijf. “Daar zijn de klanten bekend mee en zijn we groot mee geworden”, geeft Patrick Beugels aan. “Bovendien zijn de producten grotendeels gelijk gebleven en is alleen het gamma flink uitgebreid.”

Volgende generatie

Beide heren zien de fusie dan ook als een logische stap. “Door onze krachten te bundelen, werken we samen aan een succesvolle toekomst voor de volgende generatie”, stelt Patrick Beugels vast. Deze volgende generatie, Floris van Straten en Max Beugels, heeft zich tot dusverre nog niet gemengd in het gesprek. Maar feitelijk deelden zij bij de JOA eerder met elkaar hun kennis en gedachten dan beide vaders. Ook zij zijn ervan overtuigd dat de fusie alleen maar voordelen heeft. “Het biedt veel meer toekomstperspectief. En waar we tot dusverre als leidinggevende bijvoorbeeld zelf alle ballen in de lucht moesten houden, kunnen we nu de taken veel beter verdelen”, geeft Max Beugels aan. “En we zijn ook minder kwetsbaar doordat personeelsproblemen bijvoorbeeld door de overlap beter zijn op te vangen.” Floris van Straten beaamt dat ten zeerste en ziet er ook geen probleem in dat er vier ‘kapiteins’ op het schip zijn: “Het is wel een kwestie van zelf zaken los kunnen laten, dingen delen, elkaar goed begrijpen en doen waar je goed in bent.”

Wat dat betreft zijn alle vier te spreken over het hele team. “Iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid, de betrokkenheid is groot. Dat is waarschijnlijk ook de kracht van deze groep”, stelt Patrick Beugels. “We zijn allebei familiebedrijven met een hecht team en onderling groot vertrouwen. De puzzelstukjes vallen in elkaar, het is kortom nu het juiste moment.”